Powrót do serwisu figurki.org Forum Figurki.org

Wrzesień 09, 2010, 01:55:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Poprawiony został problem z logowaniem.

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kavas Bashi  (Przeczytany 836 razy)
Katarzyna Manikowska
Zjazd
Hero Member
*

Pomógł? 42

Zobacz profil Email
« : Maj 04, 2010, 07:08:03 »

W tzw. międzyczasie, czyli w przerwach pomiędzy innymi produkcjami malarskimi, zmalowałam takie o, takie coś.
Kavas Bashi, czyli oficer-dowódca gwardii pałacowej sułtana, Pegaso, 75 mm.
http://www.pegasomodels.com/productdetails_en.asp?id=797

Za zrobienie dobrych zdjęć bardzo dziękuję Wojtkowi Fajdze.

**

Pomógł? 1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2010, 08:10:54 »

Witam.
Pięknie pomalowana figurka zwłaszcza te ozdobienia dodają uroku całej postaci, to samo tyczy się podstawki.

Pozdrawiam
Mariusz Gimiński
Newbie
*

Pomógł? 0

« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2010, 01:58:56 »

Widziałem osobiście  gościa na zawodach ,były dwa ale Twój Kasiu był pomalowany najlepiej co tu  dużo mówić praktyka i umiejętności mówią same za siebie .Gratuluje naprawdę kawałek dobrej  roboty .Ps. listki pięknie uzupełniają domek .pozdrawiam
ducz
Zjazd
Hero Member
*

Pomógł? 30

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2010, 02:03:03 »

Szok no to malowanie jest powalające ,całość wspaniale ze sobą współgra .Szkoda tylko że zdjęcie jest na taki m jasnym tle  Duży uśmiech
excatlon
Sr. Member

Pomógł? 10

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Maj 08, 2010, 08:59:36 »

dobra pora byc szczerym

mi podoba sie tylko podstawka, co do figurki za grubo farby, czemu ona sie tak blyszczy?? nie wiem co mu sie stalo z twarza ale jakos stracil rysy, a juz wiem za grubo farby o oczach nie wspomne.

Kasiu malujesz wiecej odemnie i dluzej niz ja ale nie widze postepu, przejrzalem caly Twoj warsztat by miec szeroka perspektywe Twoich postepow, jak dla mnie robisz ciekawe podstawki, ale malowanie nie ruszylo z miejsca.

pozdrawiam
Katarzyna Manikowska
Zjazd
Hero Member
*

Pomógł? 42

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2010, 09:24:43 »

Się błyszczy, bo się miała błyszczeć. Bo ma na sobie błyszczące ubranko.
Co do samej techniki. Mam wrażenie, że każde z nas znalazło sobie inny sposób wyrażania tego, o co mu chodzi. Wiem, że preferujesz sposób malowania, który ja nazywam "suchym" - takie typowo akrylowe, ostre malowanie. Wiem, że ten sposób lubi wielu malarzy polskich i zagranicznych, wiem też, że ja stanowczo go nie lubię. Tzn. nie lubię w tym sensie, że ja tak malować bym nie chciała. Jak to powiedział był klasyk: non mihi via ea.
Uśmiech

Pomógł? 10

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2010, 09:39:40 »

spoko Duży uśmiech
bachmat66
Jr. Member
**

Pomógł? 5

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #7 : Maj 28, 2010, 06:03:42 »

czolem,
dawnom tu nie bywal - ladne rzeczy malujesz  Kasiu, oj ladne Uśmiech A ze sie blyszczy, bo sie blyszczec mialo...

Ta figurka troche przypomina dziela oreintalistow francuskich z XIX wieku, zauroczonych Afryka Polnocna i Azja Zachodnia, np Jean-Leon Gerome http://www.orientalist-art.org.uk/gerome.html czy inny

troche o historii jako ze sie krece przy tureckim i tureckiej  historii,
 Pegaso ,lepiac piekne figurki, jak zawsze 'bawi sie' roznymi 'historycznymi' kwestiami - tak jak tutaj  - bo taki 'kavas -bashi' to taki basza(dowodca, przywodca) ktory zarzadzal prywatnymi ochroniarzami w XIX wiecznej Turcji. Ilu ich mial, ano tylu na ile pozwalal kiesa pracodawcy.... Nie byla to funkcja wojskowa w zrozumieniu armii regualrnej tego okresu ani armii prowincjonalnej czy w ogoel oddzialow wojskowych, jedynie wsrod 'odzialow prywatnych' bo 'kawasz' to wlasciwie  sa ochroniarze (np ochroniarze  konsulatow,  turystow zwiedziaiajcych Turcje, goscie wynajeci do eskortowania karawany z rodznkami czy zony lub tesciowej a moze corki jadacej z Istambulu do Adriannopola Uśmiech ).  Ale brakuje mu powaznego jataganu, bez tego zaden szanujacy sie  dowodca 'bodyguards/guardaespaldas' nigdzie by pracy nie znalazl ... nie mowiac o tym ze by mu poderznieto gardlo w najblizsyzm karawanseraju....
Katarzyna Manikowska
Zjazd
Hero Member
*

Pomógł? 42

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Maj 28, 2010, 06:34:50 »

Czołem
Faktycznie strasznie dawnoś tu nie bywał Smutny
Jakiś nóż to mój szef bodyguardów ma na prawym biodrze, ino że na żadnym zdjęciu tego dobrze nie widać.
Czy jest to jatagan i czy jest on poważny, możemy dyskutować, ale coś tam jest.
Dziękuję Uśmiech

**

Pomógł? 16

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2010, 11:53:28 »

Też z rzadka ostatnio zaglądam, ale po oglądnięciu tych fotek chyba to zmienię Uśmiech

Każdy maluje dla siebie i jak lubi - kto powiedział że trzeba to robić wyczynowo, i ścigać się z różnymi "akrylowymi guru"? Oglądając prace Kasi nietrudno zauważyć, że nie taki cel sobie postawiła, że bawi się w to po swojemu - niektóre prace robią wielkie wrażenie warsztatowe, są i takie, które strawić może być ciężko - i dobrze, taka była wizja, kaprys i widzimisię, czynniki kto wie czy nie ciekawsze, niż chęć dążenia do aktualnie obowiązującej "doskonałości" ze światełkiem naparzającym z góry... Uśmiech

Gościa powyżej w każdym razie ja zaliczyłbym do najlepszych figurek, jakie na tym forum widziałem - piękna robota.

Pozdrawiam,  Marcin.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!